Εκλογές 2015

Σημειώνοντας άνοδο κατά 9,45 ποσοστιαίες μονάδες ή αύξηση κατά 590.348 ψήφους σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε την Κυριακή σε νικητή της εκλογικής μάχης, με ποσοστό 36,34%. Το αποτέλεσμα των εκλογών, που ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό δεκαετιών, έφερε τη Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη θέση με ποσοστό 27,81% και απώλεια 107.170 ψήφων από τις εκλογές του 2012.

Στην τρίτη θέση, καταγράφοντας ωστόσο μικρές απώλειες σε ποσοστό και ψήφους, η ναζιστική Χρυσή Αυγή που επωφελήθηκε για αυτή την καταγραφή από τον καταποντισμό του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο, χάνοντας 466.655 ψηφοφόρους από τις προηγούμενες εκλογές, βρέθηκε στην έβδομη θέση και με ποσοστό 4,86% οριακά εντός βουλής.

Η 26η Ιανουαρίου βρίσκει για πρώτη φορά στη Βουλή το Ποτάμι με ποσοστό 6,05%. Το ΚΚΕ κατάφερε να συγκρατήσει και να αυξήσει λίγο τις δυνάμεις του με μικρή άνοδο σε ποσοστό, αλλά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, φτάνοντας στο 5,47%. Ακολουθούν οι ΑΝ.ΕΛ. που κατάφεραν να μπουν στην νέα βουλή έστω και με μείωση του ποσοστού τους στο 4,75%.

Κι ενώ η "κυβέρνηση της αριστεράς" ετοιμάζεται, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών έγινε πρώτη είδηση σε δεκάδες διεθνή μέσα με εκατοντάδες ανταποκριτές να καλύπτουν το ελληνικό θέμα στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Μεγάλες προσδοκίες, νέα πρόσωπα στο κοινοβούλιο, παλιοί βουλευτές που είδαν την έξοδο και για πρώτη φορά μια ελληνική βουλή χωρίς έναν Παπανδρέου στα έδρανα μετά από πολλές δεκαετίες. Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ.

Χάρτης αποτελεσμάτων 2015

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών 2015, όπως αυτα καταγράφονται στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ανα Εκλογική Περιφέρεια ή ανά Δήμο. Πατώντας πάνω σε κάποια περιοχή, ο χάρτης κανει zoom στην επιλεγμένη περιοχή. Τέλος μπορειτε να επιλέξετε μια απο τις μπάρες των αποτελεσμάτων για να δείτε τις περιοχές που πρώτευσε το κάθε κόμμα.

Έγκυρα Λευκά Άκυρα

Συγκριτικός Χάρτης 2012/2015